2012/12/08

Gott utan sött

Bästa bollen i stan!

Det är alltid kul att hitta nya sätt att göra någonting på och att baka chokladbollar utan vanligt socker är en sådan sak. Med detta recept blir resultatet en chokladboll med tydlig chokladsmak, ibland lite som tryffel i konsistensen (det beror på hur mjuk degen blir) och som lurar de flesta. Eller lurar och lurar, den blir så god att jag hellre väljer denna än de flesta andra godsaker som finns tillgängliga just nu!

CHOKLADBOLLAR (ca 10 st)

100 g dadlar utan kärnan (om de hunnit torka till i paketet kan de blötläggas en stund först, pressa ur vätskan innan användning)
1/2 dl havregryn
3 msk kakao
2 msk kokosolja
en nypa salt
en nypa vanilj (jag använder ekologiskt Bourbon vaniljpulver)
ca 1/2 msk vatten, ev lite mer om degen blir för torr
ca 1 krm snabbkaffe eller en skvätt kallnat kaffe istället för vattnet

Lägg allt i en matberedare (kniven monterad) och mixa någon minut eller tills degen är jämn. Tillsätt en liten mängd vatten först och eventuellt mer om degen känns hård, men ta lite i taget, det blir lätt för löst. Vätskan kan bytas ut mot smaksättare (päronlikör var gott!) och istället för kaffe kan den som vill prova med rivet apelsinskal, pepparkaka, chili eller något annat. Nötter kan också ersätta en del av havregrynen.
Rulla dem i kokos (en liten sked att skopa upp med samt blöta händer underlättar, degen blir kladdigare än en vanlig chokladbollsdeg) och förvara svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar