2010/12/19

Schablonera mera!

Dutt, dutt, dutt...
Vi använde en spetsduk av plast som schablon, en favorit som kan
användas många gånger om!
De färdiga korten i väntan på postgång. Dessa skars till först och tejpades sedan
fast kant i kant under schablonen, på så vis får de en vit kant runtom.
Vi lyckades undvika den hetsiga sista-lördagen-på-stan-innan-jul och stannade istället hemma med ambitionen att göra julkort. Lillkillen gillar att måla nuförtiden och efter en stunds klipp och kladd landade vi i schablonmålning. Ett perfekt pyssel vare sig till jul eller annars, det är enkelt och kul även för små barn, varje måleriomgång ger ganska många kort och resultatet blir otroligt fint! 

Detta behövs för att göra korten ovan
 • Tjockare papper till korten
 • Schablon: tårtpapper, virkad duk, plastduk etc.
 • Tejp
 • Svamp
 • Färg, vi har använt flytande vattenfärg på flaska och en skvätt vit akrylfärg
 • Lim
 • Glitter
 • Sax, eller ännu hellre kniv, linjal och skärmatta
Se till att bordet är skyddat, färgen hamnar lätt utanför, tejpa sedan fast kortkartongen och därefter din schablon - tejpa noga! Ju mindre kartongen och schablonen rör sig under målningen desto finare resultat.

Häll upp färg och dutta på den med svamp (vanliga penslar funkar inte så bra till detta), en bit av en vanlig disksvamp går bra.

Dutta tills alla är nöjda.

Häll upp lite lim, vi använde vanligt trälim (det blir genomskinligt och lite glansigt då det torkar). Tvätta ur svampen och dutta (eller pensla försiktigt) vidare med detta lite här och där. Tag sedan bort tejpen och lyft försiktigt bort schablonen.

Slutligen - GLITTRET!
Häll på och blås/vicka på pappret, blanda gärna glitterfärger och paljetter platsar också.

När kartongen torkat kan den klippas/skäras. Om kartongen krökt sig mycket under torkningen kan man behöva "motlimma" på den rena sidan, klistra då på ett vitt papper där och låt torka i press så blir  pappret rakt.

Vi har inte skickat julkort på flera år men nu skall det bli av igen, så tjusigt blev det! Och glittret tog för övrigt slut och skall fyllas på så snart som möjligt, i många färger, gärna i storpack....

2 kommentarer:

 1. Vilken superidé! Det blev ju jättefint. Det ska jag försöka komma ihåg till nästa år :)

  SvaraRadera
 2. Anonym2/1/11

  Ja det blev lyckat! Nu har jag köpt på mig en stor burk guldglitter som kommer fram mest varje dag. Hela huset glittrar liksom alla vi som bor här...

  SvaraRadera